Diyet ile ideal kiloya ulaşıldıktan sonra reçete genellikle rafa kalkar. Ya da kişiler bir yakınlarından alıp uygulamaya çalıştıkları diyeti deneyip kısa bir süre sonra yapmaktan vazgeçerler. Sağlıklı bir beslenme biçimine geçmek isteyen birçok kişi uzun bir süre diyet programlarını devam ettirememekten yakınır. Peki, sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme modeli var mı? Sağlıklı beslenme tarzı nasıl benimsenebilir?
Bireyler için ‘mükemmel’ diye tabir edilebilecek birçok diyet reçetesi bulunur. Ancak uygulayan kişi tarafından devamlılığı gelmiyorsa, bu onun için yaşam düzeni ve vücudu için mükemmel bir tercih değildir. Dolayısıyla diyet yaparken veya sağlıklı beslenmeye çalışırken mükemmeli aramak yerine, yapılabilenin iyisini yapmaya çalışmak doğru tercih olacaktır. Yani sürdürülebilir beslenme, kişinin vücut özellikleri ve yaşam tarzına en uygun olan diyet biçimini uygulamasıdır denilebilir. Bu planlamayı yapmak için ilk olarak bir beslenme uzmanı ile görüşülmesi gerekir. Uzman ile detaylı bir görüşme yapıldıktan sonra kişinin özelliklerine uygun bir beslenme planı hazırlanarak tatbik edilmelidir.
Peki, sağlıklı bir diyete bağlı kalmak için neler yapılabilir? Sağlıklı beslenme şeklinin uzun yıllar kolaylıkla yapılabilmesi için birçok öneri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Yeni bir beslenme biçimine başlamadan önce kişi iki kere düşünmelidir. Kendine bu beslenme tarzını uzun vadede devam ettirip ettiremeyeceğini kesinlikle sormalıdır. Eğer yapmak istediği beslenme planı hayat tarzına veya vücuduna uygun değilse kısa sürer ve geçici sonuçlar elde etmesine neden olur. Bu yüzden uzun süre devam etmesi istenen diyetin kişinin özellikleri ve hayat biçimi ile örtüşmesi oldukça önemlidir.
Tek tip besinlerle yapılan şok diyetler bazen, kısa zamanda hızlı kilo verdirse de uzun vadede vücuda birçok olumsuz etkisi olur. Kişinin uzun bir süre tek tip gıda ile beslenmesi hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan olanaksızdır. Bu tip diyetlerle kısa sürede verilen kilolar daha kısa sürede geri alınır. Aynı zamanda o süre içinde kişi vücuduna bazı zararlarda vermiş olabilir. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme düzeni ile her besin grubundan yararlanarak daha uzun vadede fakat daha sağlıklı bir kilo verilmesi doğru olacaktır. Bu sayede kişi tekdüzelikten çıkıp kedisini sadece belirli gıdaların olup diğerlerinin yasak olduğu bir düzende zorlamayacaktır. Bu da diyetinin sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.
Çok zayıf bir kilo sağlıklı bir vücut anlamına gelmez. Uluslararası standartlarla belirlenen vücut kitle indeksi (VKİ) kişiye özeldir ve kişinin olması gereken ideal kilonun saptanmasını sağlar. VKİ saptanarak yapılan diyette belirlenen kiloda kalmak baz alınmalıdır. Böylece popüler ve kişinin ulaşmasının zor olduğu bir ağırlığa inmesine de gerek kalmayacaktır. Bu sayede diyet sadece zayıflama amacı ile değil, sağlıklı beslenme amacı ile yapılacağı için devamlılığını sürdürebilecektir.
Günümüzde birçok diyet ve beslenme biçimi bulunuyor. Bireyler çoğu zaman bunların arasından hangisini seçeceğine karar veremiyor. Ya da en yakın arkadaşının yaptığı ve ona çok iyi gelen bir beslenme planını kendinde uygulamaya çalışıyor. Ancak bir kişiye iyi gelen beslenme tarzı diğer bir kişiye uygun olmayabilir. Bu bilgi karmaşasının içinde kişinin yapabileceği en doğru adım ise bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşerek kendi bireysel özelliklerine uygun olan diyetin planlanmasıdır. Böylece yukarıda saydığımız kriterlerin detaylı bir şekilde ve profesyonelce belirlenmesi mümkün olur. Diyet sırasında da kişi uzman ile görüş alışverişi yaparak, zaman içinde kişiye en uygun ve tüm hayatına adapte edebileceği doğru beslenme tarzını devamlı hale getirebilir.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.