Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yayınlanma Tarihi 27 Mart 2023
Okunma Süresi 12 dk
Güncellenme Tarihi 27 Mart 2023
Makaleyi Paylaş
Binlerce hekim ve milyonlarca hastanın tercihi #bulutklinik

RAMAZAN AYINDA BESLENME

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Ramazanda nasıl beslenmeliyiz? Ramazanda kilo verebilir miyiz? Oruç tutmak metabolizmamızı yavaşlatır mı? gibi birçok soru nedeniyle kafamız karışık.

Öncelikle orucun bir ibadet olduğunu unutmamamız gerek. Oruç bizi istek ve arzularımızla mücadele etmeye, daha az yemeye teşvik eden bir ibadet. Bu nedenle gündüz aç kalıp iftar sonrası sürekli bir atıştırma/yeme döngüsü içerisindeysek, midemizi sahur ve iftarda tıka basa dolduruyorsak ve ramazandan kilo alarak çıkıyorsak orada bir durup düşünmemiz lazım.

Oruç tutmanın sayısız faydası var. Bunları kısaca ele alacak olursak:

  • Kötü huylu kolesterol olan LDL’ nin düşmesini ve iyi huylu kolesterol olan HDL’nin artmasını sağlar.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Oruç süresince vücut aç kalır. Açlık vücutta büyüme hormonu salgılatır. Böylece vücut yeni sağlıklı hücreler üretirken yaşlı ve sağlıksız hücrelerin ölmesini sağlar.
  • Vücuda detoks etkisi yapar.
  • Oruç açlık hormonu olan ghrelin hormonu salgılanmasını sağlar. Ghrelin hormonu beynin öğrenme merkezi olan hipotalamusu uyarır. Böylece oruç öğrenmeyi geliştirir, hafızayı kuvvetlendirir.

Fakat bu sağlık faydalarının oluşabilmesi için orucu doğru ve sağlıklı bir şekilde geçiriyor olmamız gerek.

Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Normal günlerde herhangi bir öğünde tüketemediğimiz besinleri gün içerisinde tüketme fırsatımız oluyor. Ama ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor. Bu nedenle her zaman önemli olan dengeli beslenme ramazan ayında çok daha büyük önem kazanıyor.

Zaten kısıtlanmış olan öğün sayısını daha da azaltmamak ve metabolizmayı korumak için mutlaka sahur yapma alışkanlığı kazanılmalı, sahur atlanmamalı. Sahurda süt/yoğurt, peynir, yumurta, ceviz/badem/fındık, tam tahıllı ekmek ve meyve içeren sağlıklı, besleyici ve hafif besinler tercih edilmeli. Yemek şeklinde bir öğün yapılmak istenirse çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt, tam tahıllı ekmek şeklinde tercih edilebilir. Sahurda hamur işleri, kızartmalar, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalı. Bu besinler gün içerisinde daha çabuk acıkmayı ve susuzluk hissiyatını tetikleyeceklerdir. Diğer önemli nokta ise sahur yaptıktan sonra hemen uyumamak. En az 45 dakika kadar uyanık kalarak vücudun besinleri biraz da olsun sindirmesine fırsat tanımak gerek.

İftar kısmında ise öğünü ikiye bölmek hem daha kontrollü besin tüketimi sağlar hem de kan şekerinin ani yükseliş ve düşüşler yapmasını engeller. Bu nedenle iftariyelik ve çorbayla başlangıç yaptıktan sonra 10-15 dakika ara verilmeli. Ardından diğer yemeklerle devam edilmeli. İftar sofrasında mutlaka yoğurt ve salataya yer verilmeli. İftarın ardından hafif tempolu yürüyüşler yapılmalı.

İftar sonrası ara öğün kısmı taze kuru meyveler ve çiğ kuruyemişlerle desteklenmeli. Tatlı tüketimi günlük olmamalı ve sütlü tatlılar, meyve tatlıları gibi daha hafif tatlılar daha sık tercih edilmeli.

İftar ve sahur arasında günlük su ihtiyacı mutlaka tamamlanmalı. İftar ve sahur arasında gerekli ve yeterli miktarda sıvı aldığınız takdirde ertesi günkü orucunuz hem daha kolay olacak hem de sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Ramazan Ayında Kilo Verme ve Kilo Koruma

Oruç tutarken kilo vermek veya kilo korumak en çok zorlanılan ve merak edilen konu oluyor. Hem oruç tutmak hem de ideal kilonuzu korumak mümkün mü? Elbette yapacağınız bazı küçük değişikliklerle kilo yönetimine destek olabilirsiniz.

Ramazanda kilo vermede en önemli nokta gün boyu açlık olacağı düşüncesiyle sahur ve iftarda yüksek miktarda besin tüketilmesidir. Bu durumda yapılan en önemli yanlışlardan biri de öğünlerde sıklıkla vücutta tokluk hissi oluşturmayan, kalorisi yüksek, besin değeri düşük yiyeceklere ağırlık verilmesidir.

Ramazanda kilo kaybı/koruması için:

Mutlaka sahura kalkın fakat gündüz acıkma endişesi ile aşırı besin tüketiminden sakının

Sahurda kızartma, hamur işi gibi kalorisi yüksek doyuruculuğu düşük yiyeceklerden uzak durun

Sahur ve iftarda ızgara, fırın, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin

Sahuru yaptıktan sonra 45 dakika-1 saat uyanık kalın

İftarda yemeği iyi çiğneyerek yavaş yavaş tüketin

İftariyelik ve çorba tüketimi ardından mutlaka küçük bir mola verin

İftarda bol salata ve yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin

Sahur ve iftarda ızgara, fırın, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin

Tatlı tüketimini haftada 2 ile sınırlı tutun. Sütlü tatlılar/meyve tatlıları gibi hafif tatlılara yönelin

İftardan sonra taze meyve ve çiğ kuruyemişleri içeren sağlıklı ara öğün yapın

İftar sonrası 45 dakikalık tempolu yürüyüşler yapın

Mutlaka yeterli miktarda su için

Ramazan Ayında Örnek İftar ve Sahur Menüleri

Sahura kalkmak kadar sahurda tüketilen besinler de önemli. Gece yenilen ağır yemekler hem mideyi rahatsız edebilir hem de yağa dönüşme riski daha yüksektir. Bu nedenle sahurda genel olarak tok kalmamızı sağlayacak protein açısından zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini engellemek amacıyla da yanına muhakkak tam tahıllı ekmek eklenmelidir.

Sahur menüsü-1

  • Şekersiz açık çay/bitki çayı
  • Menemen
  • Beyaz peynir
  • Ceviz veya fıstık ezmesi
  • Yeşillik
  • Tam buğday ekmeği/çavdar ekmeği
  • Yoğurt, kuru kayısı, chia tohumu karışımı

Sahur menüsü-2

  • Şekersiz açık çay/bitki çayı
  • Mantarlı omlet
  • Lor peyniri
  • Zeytin veya tahin
  • Salatalık, kapya biber
  • Tam buğday ekmeği/çavdar ekmeği
  • Kefir+keten tohumu ve muz

Sahur Menüsü-3

  • Ayran/Kefir
  • Yulaf tost/tost
  • Badem/fındık
  • Kahvaltı salatası( yeşillik, salatalık, domates, zeytinyağı, limon)
  • Tam buğday ekmeği/çavdar ekmeği
  • Meyve/ Kuru meyve

İftar bir çorba ile açılmalı ve bir süre(10-15 dakika) ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, ana yemeğe daha sonra geçilmesi daha uygundur.

İftar menüsü-1

  • Hurma/zeytin
  • Mercimek çorbası
  • Etli güveç
  • Bulgur pilavı/ pide
  • Mevsim salata
  • Cacık

İftar menüsü-2

  • Hurma/zeytin
  • Buğday aşı çorbası
  • Tavuk sote
  • Pirinç pilavı
  • Yoğurtlu köz biber
  • Şekersiz hoşaf/komposto

İftar menüsü-3

  • Hurma/zeytin
  • Domates çorbası
  • Fırın köfte&patates
  • Havuç tarator
  • Pide

Ramazan ayının arınma ayı olduğu bilinciyle sağlıklı bir ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle…

Çerez Tercihlerinizi Seçin

Sitemizde size en iyi hizmeti sunabilmek için çerez kullanılmaktadır. Detaylar için Çerezlere İlişkin Adınlatma Metni'ni inceleyebilir veya çerezleri özelleştirebilirsiniz.