Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için ruh sağlığı önemli bir yere sahiptir. Bireyler zaman zaman ruhsal açıdan bir uzmandan yardım alma ihtiyacı hissedebilirler. Ancak toplumdaki birçok kişi psikiyatr ve psikolog mesleklerini birbirleri ile karıştırabilirler. Bu iş kolları bazen birlikte çalışsalar da farklı uzmanlıklara sahiptirler. Peki, psikolog ve psikiyatr arasındaki farklar nelerdir? Cevaplar yazımızda.
Davranışları, zihindeki duygu ve düşünceleri inceleyen bilim dalına, psikoloji veya ruh bilimi denir. Üniversitelerin 4 yıllık fen-edebiyat fakültelerindeki psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler ise ruh bilimci yani psikolog unvanına sahip olurlar. Psikologlar 4 yıllık eğitimleri sonrası isterlerse yüksek lisans yaparak klinik psikolog da olabilirler.
Psikologlar insanların düşüncelerini ve bu düşüncelerden doğan davranış şekillerini farklı disiplinler ile değerlendirerek incelerler. Bu incelemeler ışığında kişiye tanı koyarak ilaçsız terapilerle tedavi uygulayabilirler. Terapiler hastaları ile belirli konularda konuştukları seanslardan oluşur. Bu aşamada hasta ve uzman ile şeffaf ve güvenilir bir ilişki oluşması sürecin etkinliği için oldukça önemlidir. Psikologlar ilaç yazamadıkları için ilaç tedavisi gereken hastalarını ise psikiyatristlere yönlendirebilirler.
Ruh hastalıklarının tanısı, tedavisi ve önlemesi ile ilgilenen bilim ve hekimlik dalına psikiyatri ya da ruh hekimliği de denir. Psikiyatrist olmak için ilk olarak 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminin bitirilmesi gerekir. Daha sonra ise psikiyatri yani ruh sağlığı ve hastalıkları alanındaki sınavlara girilerek uzmanlık eğitimi için hak kazanılmalıdır. İlgili sınavdan gerekli puan alındıktan sonra hekim, atadığı hastanede 5 yıl psikiyatri uzmanlığı alanında çalışarak araştırma yaptığı konuda tezini yazar. Tezini verdikten sonra ise bir sınavı daha geçerek psikiyatrist unvanını alabilir. Psikiyatristlerin ruhsal hastalıklar ile ilgili ilaç reçete edebilme yetkileri vardır.
Zihinsel, ruhsal ve duygusal yetilerde gelişen bozuklukları tedavi eden psikiyatristlerin başlıca alanı beyin hastalıklarıdır. Kişilerin kendileri ile veya ortam olan davranışlarını biyopsikososyal çerçevede normal ve normal dışı olarak sınıflandırırlar. Psikiyatristlerin kullandığı bilgiler ve uygulamalar bilimsel veri kaynaklı olmalıdır. Zaman zaman psikologlar ile kombine şekilde çalışabilirler.
Sağlık alanında görev yapan psikolog ve psikiyatristler farklı iki meslek grubu olsa da genel hatları ile benzer disiplinler ile çalıştıkları için bireyler tarafından karıştırılabilirler. Her iki meslekte ruhsal problemleri olan kişiler için çalışsa da bazı belirgin farkları mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Yaşanılabilir bir hayat sürmek için mental sağlığın korunması oldukça önemlidir. Bireyler bu anlamda kendilerine yetemedikleri noktada bir profesyonelden yardım alabilirler. Ancak bu aşamada psikologdan mı yoksa psikiyatristten mi yardım alınacağını seçmek kafa karıştırıcı olabilir. Ruh sağlığı ile ilgili bir problem için psikoloğa, sinirsel bir hastalık şüphesi için ise psikiyatriste gidilebilir. Ancak sorundan emin olunamıyorsa da, sorun olamayacaktır. Çünkü iki uzman meslek grubu da alanları ile ilgili donanımlı oldukları için hastayı doğru yere yönlendirebilecek kabiliyettedirler. Yani hasta psikoloğa gittiğinde şayet ilaç tedavisi gerektiren bir durumu varsa onu bir psikiyatriste yönlendirebilir. Yanı sıra, hastasının psikoterapi alması gerektiğini düşünen bir psikiyatr da onu bir psikoloğa yollayabilir. Bundan dolayı kimden yardım almalıyım? Sorusuna uzmanlardan yardım alarak kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.