Metilasyon döngüsü, vücutta meydana gelen ve zarar verebilecek formda olan bazı maddelerin atılma süreçlerinden en önemlilerinden birisidir. Metilasyon döngüsü bozulur ve gerektiği kadar metilleme yapılamazsa homosistein yükselir, bu da kişide birçok hastalık gelişmesine neden olabilir. Peki, metilasyon döngüsü neden bozulur? Detaylar yazımızda.
Metilasyon, epigenetik bilim dalı içinde bulunan mekanizmalardan birididr. Epigenetik, DNA dizilim düzenini değiştirmeyen ancak genin vücutta kaşılık buluş türünü etkileyen değişimleri inceler. Yani, çevresel faktörlerden dolayı genetik dizilimin nasıl etkilediğini araştırır. Bu anlamda metilasyon, DNA dizilimini değiştirmeyen ancak o genin vücutta nasıl bir iz bırakacağını etkileyen bir düzenektir. Metilasyon döngüsü ise vücutta meydana gelen ve zarar verebilecek formda olan bazı maddelerin atılma süreçlerindendir. Metilasyon döngüsü bozulur ve gerektiği kadar metilleme yapılamazsa homosistein yükselir bu da birçok hastalık gelişmesine neden olabilir. Mesela bir genetik mutasyonun metilasyon süreci ile önlenmiş olması o hücrenin tümöre dönüşerek kansere sebep olmasını engeller. Metilasyon bütün insanlarda, her an ve kişiler farkına varmadan hücresel anlamda meydana gelir.
Metilasyonun vücudun doğru ve sağlıklı çalışmasını sağlayan birçok işlevi bulunur. Bunlar şu şekilde sırlanabilir:
Araştırmalara göre birçok etken metilasyon döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Bu etkenler genel olarak 4 başlıkta sıralanabilir. Bu etkenlerin her biri tek başına veya bir kaçı birlikte metil döngüsünü bozabilir. Bu etkenler şu şekilde sırlanabilir:
Bozulan metilasyon döngüsü vücutta yer alan bir tür aminoasit olan homosisteinin yükünü arttırır. Bu da aşağıdaki sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir:
Sıralanan rahatsızlıkların dışında, metilasyon döngüsü her kişinin kendi genetik dizilimi üzerinden süren öznel bir süreçtir. Bu yüzden metilasyonunun bozulması bireyden bireye değişik neticelere sebep olur.
Metilasyon döngüsünde oluşan bozulmanın diğer etkisi de, antioksidan üretimi ile ilgilidir. Çok etkili bir antioksidan olan glutatyon, metilasyon döngüsünün bozulmasından dolayı gerektiği kadar üretilemez. Bu nedenle de sorumlu olduğu görevi: oksidatif stresi yönetmeyi yapamaz. Oksidatif stresin kontrol edilememesi ise metilasyon sürecini daha fazla bozarak kronik bir hale sokabilir.
Vücuttaki sistemlerle oldukça bağlı bir süreç olduğu için metilasyonun bozuklukluğunu anlamak zordur. Bu yüzden bu durumun netlik kazanması için bir uzman tarafından yapılacak kan testlerinde lipid ve homosistein değerlerine bakılması gerekir.
Metilasyon sürecini etkileyen maddelerin bolca bulunduğu besinlerin tüketilmesi sağlıklı metilasyon döngüsü için önemlidir. Bunlar şu şekilde sırlanabilir:
Folat
B12 vitamini
B6 vitamini
Kolin
Bu besinlerin yanı sıra;
Dlerseniz konu ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz.