Meme Kanserinin En Önemli 5 Belirtisi
Kadınlarda görülen kanser türleri arasında birinci sırada yer alan meme kanseri tüm dünya ülkeleri için önemli sağlık sorunlarından biridir. Yaşam boyu her 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanır ve bu oran dünyadaki kadın nüfusunun %10’undan fazladır. Özellikle batı ülkelerinde yaşayan kadınlarda kanser kaynaklı ölümlerde meme kanseri, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alan ciddi bir sağlık sorunudur. Toplum sağlığını fazlasıyla etkileyen bu kanser türü ile mücadele kapsamında erken tanı kritik önem taşıyan noktalardan biridir. Tanının erken evrelerde konulması hastalığın seyrini etkiler ve meme kanseri tedavisinin başarı ile sonuçlanma şansını büyük oranda artırır. Bu doğrultuda başta riskli grupta yer alanlar olmak üzere toplumdaki tüm kadınların meme kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olması, erken tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilinçlendirilmesi gerekir.
Meme Kanserinin En Önemli 5 Belirtisi Nedir?
Meme kanserinin en önemli 5 belirtisi şu şekilde sıralanabilir:
Memede Kitle
Meme kanseri, meme dokusunda bulunan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve bunun sonucunda kanserli hücre yapılarının gelişmesi ile ortaya çıkar. Bu kontrolsüz çoğalma sıklıkla meme kanallarında veya süt bezlerinde meydana gelir ancak meme dokusuna ait herhangi bir yerde görülmesi mümkündür. Kontrolsüz çoğalmaya başlayan kanser hücreleri, meme içinde giderek büyüyen kitlelere yol açar ve oradan da metastaz denilen sıçrama potansiyeli kazanarak koltuk altı lenf bezlerine ve hayati organlara giderek hastalık ölümcül hale gelebilmektedir.
Akciğer, karaciğer ve mide gibi diğer pek çok kanser türünde bu kitleyi dışarıdan fark edebilmek mümkün değildir. Ancak meme kanserinde bu kitle dışarıdan hissedilebilir. Memede ele gelen kitle, meme kanserinin ilk belirtileri arasında yer alır ve bu nedenle kendi kendine meme muayenesi erken tanı konusunda kritik önem taşır.
Meme Başı Akıntısı
Meme kanseri belirtileri, kanserli hücrelerin ortaya çıktığı meme dokusuna veya kitlenin büyüklüğüne göre değişebilir. Bazı durumlarda ortaya çıkan kitle meme kanallarında tıkanıklığa, enfeksiyona ve akıntıya neden olabilir. Meme başı akıntısı meme kanserinin en önemli 5 belirtisinden biri olarak kabul edilir ancak bazı durumlarda akıntı normal olabilir. Akıntının patolojik olup olmadığı değerlendirilirken akıntının rengi, miktarı, menstrual döngü ile ilişkisi gibi pek çok özellik göz önünde bulundurulur.
Meme kanseri ile ilişkili meme başı akıntısı genellikle tek bir memede ve tek bir kanaldan geldiği görülen kanlı, spontan, menstrual döngüden bağımsız akıntılardır. Ancak yalnızca klinik görüntü ile meme başı akıntısına yol açan asıl nedeni tahmin etmek mümkün değildir. Bu nedenle bu belirti ile karşılaşıldığında mutlaka meme kanserine yönelik detaylı tarama testlerinin uygulanması gerekir.
Meme Cildinde Değişiklik
Meme kanseri ile ortaya çıkabilecek önemli belirtilerden bir diğeri meme cildinde görülen değişikliklerdir. Kanserle ilişkili bulgular kanserin türüne ve etkilediği meme dokusuna göre değişiklik gösterir. Meme kanserinin ciltte yol açtığı değişiklikler meme cildinde kalınlaşma, selülit, ülserasyon benzeri yara oluşumu, ödem, ödemden kaynaklanan küçük çukurlaşmalar ve eritematöz veya ekzematöz değişiklikler şeklinde sıralanabilir. Meme cildinde kalınlaşma genellikle meme başı bölgesine yakın kısımlarda görülür ve kalınlaşan cilt dokusu zamanla kuruyup pul pul dökülebilir. Selülit ve küçük çukurlaşmalar halk arasında genellikle “portakal kabuğu görünümü” şeklinde tariflenir. Tüm meme yüzeyini etkileyebileceği gibi yalnızca belli bölgelerde de ortaya çıkabilen bu belirti ileri evre meme kanseri ile ilişkili görülen önemli belirtilerden biridir.
Cilt ile ilişkili tüm bu belirtiler meme kanserinin erken tanısı için son derece önemli belirtilerdir. Ancak bu belirtiler farklı dermatolojik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda detaylı muayene ve tetkiklere başvurulması gerekir.
Meme Başında Çekilme
Meme başında çekilme ve çukurlaşma gibi belirtiler kitlenin meme dokusu içerisindeki yerleşimine göre değişiklik gösterir. Yüzeysel yerleşimli meme tümörleri dış yüzeyde şekil bozukluklarına ve bazen gözle görülen yumrulara yol açar.
Daha derin yerleşimli meme tümörleri ise meme dokusunda Cooper bağları olarak adlandırılan bir yapıya tutunur ve tüm dokunun meme başından başlayarak içe çekilmesine neden olur. Meme başında içe çekilme bulgusu genellikle büyük kitlelerin varlığında veya hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıkar. Bu nedenle kritik önem taşıyan ve acil detaylı tarama gerektiren bir bulgu olarak değerlendirilir.
Ağrı
Meme kanseri meme dokusu ile ilişkili pek çok alanı etkileyebilir. Genellikle ortaya çıkan belirti ve bulgular etkilenen meme dokusuna, kitlenin boyutuna, kanserin türüne ve daha pek çok klinik özelliğe göre değişiklik gösterir. Büyük kitleler daha kolay fark edilip daha hızlı şekilde tedavi edilirken küçük meme kitleleri ilerleyen evrelere kadar fark edilmeyebilir. Bu noktada ağrı şikayetinin varlığı son derece önemli bir hal alır. Ağrı, meme kanseri ile doğrudan ilişkili bir bulgu olmayabileceği gibi bazı tablolarda ortaya çıkan kitlelerin kişide şiddetli ağrı şikayetine yol açtığı görülmüştür. Genellikle ağrı, sert kıvama sahip kitlelerin çevrede bulunan sağlıklı dokulara yaptığı baskıdan kaynaklanır. Başlangıçta kişinin yaşam konforunu bozan bir bulgu olsa da hastalığı erken evrede tanılayabilme şansını büyük oranda artıran son derece kıymetli bir bulgudur.
Tüm bu belirtiler meme kanseri ile ilişkili önemli belirtilerdir ancak hastalığın seyri, kişinin yaşı, kanserin etkilediği doku, hastalığın ilerleme hızı, kişinin sağlık durumu gibi daha pek çok faktör, ortaya çıkacak belirtileri veya belirtilerin şiddetini etkileyebilir. Bu doğrultuda meme kanseri belirtileri olsun veya olmasın tüm kadınların yaşına ve sağlık durumuna uygun sıklıkta tarama yaptırması, meme kanseri ile mücadelenin en önemli noktası olarak kabul edilir.
Siz de rutin kontroller içerisinde meme muayenesine yer vermeyi ihmal etmeyin VE MUTLAKAsizi takip eden bir MEME CERRAHINIZ olsun.
Sağlıklı günler diliyoruz.