Fonksiyonel Tıp;Kronik Hastalıkların kök nedenlerini saptayıp Hastaları ve Hekimleri Hastalığın altında yatan kök nedenleri ele almak ve en uygun sağlığa kavuşturmak için birlikte çalışmaya teşvik eden bir Tıp yaklaşımıdır.Organ odaklı değil sistem odaklı olarak yaklaşarak tanıların tedavilerinden çok, temeldeki sorunun iyileştirilmesi amaçlanır.
Fonksiyonel Tıp;Kronik Hastalıkların kök nedenlerini saptayıp bu sorunların düzeltilmesine odaklanan bütünsel bir tıp bakışıdır. Fonksiyonel Tıpta odaklanılan sistemler Bağışıklık sistemi,Kas -İskelet sistemi,Enerji sistemi,Endokrin sistemi,Dolaşım sistemi ,Sindirim-Boşaltım sistemi,Biyotransformasyon-Detoksifikasyon sistemi ve Ruhsal sistem olarak ele alınmaktadır.
Her sistemin içinde birçok organ yer almaktadır.Yapılan incelemeler rutin testlerden çok daha derine hatta hücre düzeyine kadar ayrıntılanılır.
Genetik ,biyokimyasal,psikolojik,yaşam tarzı faktörleri ,aile,tıbbi geçmişini sorgulama ve çok daha fazlasını içeren detaylı muayene yapılmaktadır.
Kök Nedenler
Fonksiyonel Tıpta Semptomlarla sınırlı olmayan hastalığın gerçek ve tedaviye ihtiyaç duyulan sebeplerin bulunmasına çalışılmaktadır.Kişileri bedensel,zihinsel ve ruhsal olarak değerlendirir ve sağlığın bu üç alanın birlikte sağlanmasıyla elde edileceğine odaklanır.Eğer kök neden ortadan kaldırılırsa vücudun kendi kendini iyileştirebileceğini ortaya koyan bu yaklaşım klasik tedavinin yanında ,hayat tarzı değişiklikleri,beslenme ve besin destekleride yer almaktadır.
Tetkik
Hastalara Bütüncül ve özel tekniklerle ,genel testlerin dışında detaylı Laboratuvar testleri ve taramalar yapılmaktadır.
Kişiye özel beslenme,egzersiz,gerekli Tıbbi uygulama ,Bağırsak sağlığını düzenlenmesi ,Çevresel toksik yükün yönetimi,Stres yönetimi ,Gıda takviyeleri,eksik olan Vitamin ve Minerallerin yerine konmasını içeren kapsamlı bir tedavi haritası sunmaktadır.
Zihinsel,Fiziksel,Ruhsal ve Duygusal olarak Tam bir iyilik hali oluşturup Hastalıklara Bütünsel Pencereden bakarak İnsanı bir bütün şeklinde değerlendirmektedir.
Fonksiyonel tıp koruyucu,önleyici ve kişiye özeldir. Fonksiyonel Tıpta esas olan kişinin bütünüdür ve Hekim topladığı detaylı bilgilerle genetik,çevresel,yaşam tarzına bağlı faktörlerin kişinin sağlığı üzerindeki etkilerini ve o kişi için kronik hastalıkları nasıl tetikleyebildiğini değerlendirerek tedavi etmektedir.
Bu analizin sonunda kişi için uzun vadeli olarak sağlığın korunabileceği bir hayat tarzı programı oluşturulur.
Fonksiyonel Tıbbın ana konusu Besinler ve beslenme olup sağlıklı bir hayat sürdürmenin merkezinde yer almaktadır. Birçok hastalığın nedeni olan bağırsak mikrobiyatası bozuklukları ve besin intoleransı ana odak noktaları olarak sistemde yerini alır.
Beslenme alışkanlıklarımızdaki yanlışların yaşam boyu süren hemen bütün sorunlarda ve hastalıklarda karşımıza çıktığını artık biliyoruz.Biyolojimizi ve dolasıyla psikolojimizi de Yanlış Beslenmemizi düzelterek istediğimiz iyilik haline dönüştürebiliriz.
Fonksiyonel Tıp Bakış açısı ile Hasta ve Hekim elele Vererek Hekimin buradaki önemli görevi;
Hastanın Sürdürülebilir Doğru Yaşam Alışkanlıkları şekline geçişini sağlatıp sorunların düzeltilmesine bir nevi Sağlık Koçu gibi odaklanmaktadır.Hastaların tedavide etkin bir rol almaları için ayrıntılı anamnezler alınır,gereken bilinçlendirme ve sıkı bir takip programıyla süreç yönetilir.
Fonksiyonel tıp klasik tıbbi yaklaşıma alternatif bir yaklaşım değildir.Kronik hastalıkların süren tedavileri kesilmeden yapılan düzenlemelerin neticesi ihtiyacın değişmesine bağlı olarak yeniden değerlendirilir.Tıp dışı bir bakış açısı değil tam tersi klasik yaklaşımdan çok daha kapsamlı ve ayrıntılı olmasıyla daha geniş bir perspektiften hastaların ele alınmasını sağlar.