Çok yönlü bir değişim olan ergenlik dönemi, her bireyin yaşadığı bir süreçtir. Fiziksel değişimin yanı sıra ruhen ve zihinsel olarak da birçok gelişimin başlangıcı olan bu dönem, gençler için oldukça karmaşık geçebilir. Bu yüzden ergenlik döneminde, ebeveynlerin çocuklarına yapacağı rehberlik ve doğru iletişimin rolü büyüktür. Peki, bu doğru iletişim nasıl kurulur? İpuçları yazımızda.
Ergenlik, her bireyin büyüme döneminde yaşadığı fiziksel ve duygusal bir gelişim sürecidir. Geçmiş yıllarda 10-19 yaş aralığında olan bu süreç, günümüz koşullarında hormonlu gıdalarla beslenmenin de etkileri ile 7-9 yaş aralığına kadar düşmüştür. Ergenliğe giriş, kızlarda erkeklerden daha erken başlar ve tamamlanır. Bu yüzden ergenliğe girme ve tamamlama dönemi; yaş, cinsiyet, genetik ve çevresel faktörlerin de etkilediği bir durumdur.
Ergenlik bireyin; sosyal, psikolojik, fizyolojik ve zihinsel olarak birçok yönden değişim yaşadığı bir süreçtir. Bu değişim içinde ne çocuk ne de yetişkin olan ergenin davranışları da değişken uçlarda seyredebilir. Bireylerin ergenlikte sergiledikleri davranış biçimleri genel olarak şu şekildedir:
Ergenlik, bireylerin hayatındaki en kritik periyotlarından biridir. Bu yüzden, bireylerin çocukluktan erişkinliğe adım attığı bu dönemde yaşadıkları bu karmaşık halin iyi anlaşılıp sağlıklı bir süreç geçirmeleri sağlanmalıdır.
Bu aşamada onlara rehberlik edecek en önemli kişiler anne ve babalarıdır. Ebeveynler çoğu kez, ergenlerle doğru iletişim kurmakta zorlanabilirler. Nasıl bir tutum sergileyeceklerini bilemedikleri için onlara çocuk gibi davranmaya devam edebilirler. Bu durumlarda eleştiri ve yargılanmaya maruz kaldığını düşünen birey; değersiz, haksızlığa uğramış ve anlaşılamadığını hissedebilir. Bu yüzden öfkelenebilir veya kendi kabuğuna çekilebilir.
Ebeveynlerin unutmayacağı en önemli nokta şudur ki, ergenlik sürecinde bireyler gördükleri davranışları öğrenerek uygularlar. Bu yüzden rol model alacakları kişi iletişime geçtikleri bireyler olur. Bundan dolayı, doğru ve sağlıklı bir iletişim kurulması çocuğun da örnek alıp öğreneceği doğru davranışlar anlamına gelir. Buradan hareketle ergenlerle iletişim için ailelere düşen görevler şu şekildedir:
Anne babalar bazen ergen dönemdeki çocukla iletişim kurmakta zorluk çekebilirler. Bu süreçte şu şekilde sorunlar yaşanırsa;
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.