Bacak Ağrısı Neden Olur?

Vücudumuzun önemli organlarından birisi olan bacaklarımızda, belin alt bölgesinden başlayıp ayak bileğine kadarki yerde oluşan ağrı, bacak ağrıdır. Genellikle hareketsiz yaşam, kilo artışı gibi nedenlerden olabileceği gibi ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir ve hayat kalitesini düşürür. Bacak ağrısı neden olur? Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer? Hamilelikte bacak ağrısı? sorularının cevapları yazımızda.

Yayınlanma Tarihi 24 Ağustos 2022
Güncellenme Tarihi 24 Ağustos 2022

Bacak Ağrısı

Belin alt bölgesinde başlayarak ayak bileğine kadar olan yerde oluşan ağrı hissi bacak ağrısını oluşturur. Bacakta; kas, eklem, damar ve sinirler vardır. Bacak ağrısı bu sistemlerin herhangi birinden kaynaklanabilir. Farklı rahatsızlıklara etki eden ağrı bacağa vurabileceğinden ağrı birçok nedenden kaynaklanabilir. Genellikle egzersiz, yürüme sonrası ya da belirli bir süre hareketsiz kalma sonucunda oluşabilir. Bu ağrıların tekrarlanması ciddi sorunlara yol açabilir. Bazı ağrı nedenleri şu şekildedir:

Geçmeyen bacak ağrısının olduğu durumlar da vardır. Sıraladığımızdan nedenlerden olan "Huzursuz Bacak Sendromu" bu nedenlerden birisi olabilir. İlerleyen yaşla ortaya çıkabileceği gibi çocuklarda da görülür. Genellikle bu ağrı elektriklenme, karıncalanma şeklinde hissedilir. Ağrı çoğu durumda gece yatınca ya da yatmadan önce başlamaktadır.

Gece yatınca başlayan ağrıya neden olan faktörlerden birisi de varislerdir. Varisler toplardamar yapısının bozulması sonucunda oluşur.

Kasta oluşan ağrılar ise kas spazmı ya da zedelenme sonucu oluşur. Stres ve gerginlik de sebep olabilir. Bacakta kas ağrısı olarak hissedilir. Bölgeye buzla soğuk masaj uygulanabilir.

Baldır ağrısı ise ani hareket, ani kasılma, D vitaminin eksikliğinden olur. Üst bacak ağrısı ise aşırı yürüme, yaşlılığa bağlı hissedilir. Bölgenin darbe alması, enfeksiyon kapması sonucu ağrı olabilir. Ağrının yoğun hissedildiği durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Herkesin yaşayabileceği bir ağrı türü olan bacak ağrısı; kilo artışı, hareketsiz kalma, ani hareket durumlarında ortaya çıkar. Kas yorulması veya zayıflamasından kaynaklanabilir. Bu tür şikayetler dinlenme sonrasında geçer. Fakat iskelet sistemine, ekleme, damarlara bağlı ağrılar oluşabilir. Devam eden şikayetlerde doktora başvurulması gerekir. Doktor tarafından ağrının nedenine bakılır. Bacak ağrısı için ortopedi bölümüne başvurulur. Ağrının nedenine bakılarak doktor tarafından tedavi uygulanır.

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel fıtığı bacak ağrısı, ağrının bacağa vurmasıyla hissedilir. Ağrının nedeni fıtık ağrısına bağlıysa doktora başvurmalısınız. Genellikle fizik tedavi, ağrı kesici ve egzersizlerle geçer. Özellikle yürüyüş yapmak ağrıyı azaltır. İstirahat etmek bu süreçte önemlidir.

Evde egzersiz olarak:

• Ayakta esneme: Ön uyluk kaslarının gerilmesine yardımcı olur.

• Dağ duruşu: Diz ve baldırların esnemesine yardımcı olur.

• Oturarak öne eğilme: Hamstring kaslarının esnemesine yardımcı olur. Bacak kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.

Sol Bacak ve Sağ Bacak Ağrıları

Kas spazmına (kramp) bağlı olarak ağrılar meydana gelir. Kas spazmı, ani ve istemsiz olarak kasları tutar. Bunun nedeni ise vücudun susuz kalması, dengesiz beslenme, sinir sıkışması, kas yorgunluğundan kaynaklanabilir. Bu durum sol ve sağ bacak ağrılarına yol açabilir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı

Hamilelikte, bebeğin gelişimiyle meydana gelen durumlardandır. Buna bağlı olarak gebeliğin 6. ayından sonra meydana gelebilir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Gece oluşan ağrılar uyku düzenini bozar. Gebelik süresince sol veya sağ bacak ağrısı yaşanır. Tek bacağın ağrıması durumu genellikle dolaşım sorunlarından kaynaklı olabilir bu durumda doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Aynı zamanda doğum yaklaştıkça bacak ağrısının olması yaygın bir durumdur.

Hamilelikteki bacak ağrısının nedenleri genellikle şunlardır:

• Magnezyum ve kalsiyum eksikliği: Süt ve süt ürünleri tüketilerek bu sorun giderilir.

• Varis ağrısı: Egzersiz, bacakta kan dolaşımı sağlanmalıdır. İlerleyen ağrılarda doktora başvurmanız gerekir.

• Hareketsizlik: Sürekli olarak yatmak ya da ayakta durmak neden olur.

• Aşırı Kilo: Hamilelik sürecinde fazla kilo alımı sonrasında ağrı olabilir.