Ablasyon Nedir? Ablasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Ablasyon, kalp ritim bozukluklarının giderilmesini sağlayan bir işlemdir. İşlemin temel amacı ritim bozukluğuna neden olan sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu işlem için genellikle ısı üreten veya soğutucu enerjilerden yardım alınmaktadır. Detaylı bilgi yazımızda.

Yayınlanma Tarihi 28 Aralık 2022
Güncellenme Tarihi 28 Aralık 2022

Ablasyon Nedir?

İnsan kalbi düzenli olarak belirli sayıda atarak çalışmaktadır. Sinüs düğümünde ortaya çıkan küçük elektrik akımlarından dolayı kalp ritminde bazı bozulmalar meydana gelir bu duruma aritmi denilmektedir. Ritim bozukluğunun birçok çeşidinden dolayı aritmi meydana gelebilmektedir.

Kalp atışı sayısı dakikada 100’ün üzerinde çıktığında taşikardiler de aritmilere dahil edilmektedir. Taşikardi oluşmasına neden olan anormal kalp dokusu tahribe uğratılarak ortadan kaldırılır ve rahatsızlık tedavi edilir. Ablasyon katater denilen ince ve uzun tüpler aracılığıyla gerçekleştirilebileceği gibi açık kalp ameliyatı esnasında da yapılabilmektedir.

Ablasyon İşlemi Tehlikeli Mi?

Birçok işlemde risk faktörleri bulunur. Katater ablasyonun da potansiyel riskleri bulunmaktadır. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Yüksek dereceli AV blok (kalp pili takılması gerekebilir)
  • Kalp zarına sıvı dolması ve kalbi sıkıştırması
  • Koroner arter spazmı
  • Karın içine kanama
  • Katater giriş yerinde kanama
  • Damar zedelenmesi
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Geçici iskemik atak
  • Binde 1 veya 2 oradan ölüm ihtimali

Riskler hiçbir zaman ablasyon tedavisi edilen hastalığın yaşam boyu meydana getireceği risklerden fazla değildir. Uzman ve deneyimli bir ekip ve hekimle uygulanan ablasyonun riskleri yok denecek az ve önemsizdir.

Ablasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Elektrofizyolojik çalışmalara benzemektedir. Ablasyonda bulunan tek fark işlem sırasında özel bir kateter daha kullanılmasıdır. EPS işleminin ikinci aşaması olarak düşünülebilmektedir. Elektrofizyolojik çalışmayla aritminin nedenleri ve kalpteki yeri tespit edildikten sonra ablasyon ile problemli bölge ortadan kaldırılır. Kateter ablasyonda kasık veya kolda yer alan toplardamar yoluyla kalp içerisine kateter gönderilmektedir. Kateterin nerede olduğu x ışınları yardımıyla izlenir. Kateterin ucu kayıt aletine bağlanır ve kalp içi EKG kayıtları alınır. Bu sayede taşikardiye neden olan odak bulunur. Kateter aracılığıyla radyofrekans enerjisi verilir ve alan tahribe uğratılır. Böylelikle sorumlu odak ortadan kaldırılır. Tahrip sırasında genellikle radyofrekans enerjisi kullanılır. Sıcak ablasyon tekniğinde hasarlı bölge radyofrekans enerjisi denilen radyo dalgaları yardımıyla ısıtılır ve 50-70 derece arasında ısıya maruz kalan bölge işlevini yitirir. Böylece aritmiye ya da kalp çarpıntısına neden olan odak kalıcı olarak kaldırılır. Ritmi düzenleyen ilcalarla bu durum düzeltilememektedir.

Soğuk ablasyon da ise nitrojen gazı kullanılarak hedef bölge -50 / -70 dereceye kadar soğutulur ve dondurulur. Hangi yöntemin tercih edileceği tedavi planlaması, aritmi türü ve şiddetine bağlı değişiklik göstermektedir.

Ablasyon Kimlere Yapılır?

Sağlıklı bir insan kalbinde kalp atım hızı dakikada 60 – 100 arasında olmalıdır. Kalp hızı bu değerlerin dışında atması ritim bozukluğunun göstergesi olabilmektedir. İlaç ile denetime alınamayan, hastaların hayat boyu ilaç almayı istememeleri halinde kateter ablasyona başvurulmaktadır.

Ablasyonu Hangi Doktor Yapar?

Ablasyonla “Kardiyoloji” bölümü ilgilenmektedir. İşlem genellikle elektrofizyologlar tarafından gerçekleştirilir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden kardiyoloji bölümüne online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.